Uždegti ugnį kartais gali būti sunku. Tie iš mūsų, kurie žiemą yra patekę į atšalusią sodybą, žino kaip sunku gali būti užkurti židinį. Vis dėlto yra metodas, leidžiantis lengvai uždegti ugnį ir geriausiai tausoti aplinką.
Dažnai kalbama apie užkūrimą iš viršaus į apačią arba iš apačios į viršų. Jūs uždegate ugnį iš viršaus arba iš apačios. Mes rekomenduojame iš viršaus. Šis metodas suteikia mažiau suodžių ir pelenų, užtikrina geresnį oro tiekimą ir pailgina pirmojo medienos pakrovimo degimo laiką.
Bet kokiu atveju, norint uždegti ugnį, jums reikės:
> Kelių didesnių medienos malkų arba medienos briketų
> Smulkios medienos pakūrimui
> Kelių įkūrimo įdegtukų (Galima rasti bet kurioje didesnėje parduotuvėje ar prekybos centre)
> Degtukų arba kito ugnies šaltinio
1 žingsnis
Oras ir malkos
Įsitikinkite, kad visos židinio sklendės yra atviros. Stambiausią medieną sukraukite apačioje. Svarbu, kad mediena būtų skaldyta ir sausa. Rąstai gali būti stori kaip kumštis arba storesni.
2 žingsnis
Malkos
Tada ant malkų uždėkite smulkiai skaldytų, sausų pakurų, o geriausia – du ar tris sluoksnius kraunant sukryžiuotai. Atminkite, kad svarbu oras – maždaug 1 cm tarpas tarp medienos yra puikus sprendimas. Malkos neturi būti per storos, idealios yra mažos 2–4 cm skersmens skiedros.
3 žingsnis
Užsidegimas
Ant viršutinio sluoksnio išdėliokite keletą įdegtukų, kaip papildomą priemonę galite naudoti popierių – laikraščius ir t.t. Žinokite, kad laikraštis išskiria daug pelenų ir prisideda gaminant daugiau suodžių.
4 žingsnis
Uždekite!
Paskutinis žingsnis yra paprastas, tiesiog uždekite ir uždarykite duris! Norint sukurti gerą kamino trauką, kai kuriems dūmtraukiams reikia daugiau laiko nei kitiems. Jei dūmtraukio trauka nėra pakankama, pravartu šiek tiek atidaryti krosnies dureles, kol jos sušils. Jei pastatas yra per daug sandarus, galite atidaryti langą. Tas pats pasakytina ir apie virtuvės gartraukio veikimą.
Pamažu stiprėjant degimui, padidės ir iš degančios medienos susidarančių dūmų kiekis. Daugelyje Jøtul kietu kuru kūrenamų židinių yra CB sistema – „Clean Burn“. Tai reiškia, kad degimo kamera yra suprojektuota taip, kad medienos išskiriamos dujos degtų papildomai jas recirkuliuojant, dėl to padidinamas židinio ar krosnelės naudingumo koeficientas ir mažiau teršiama aplinka.
Kai kaminas sušyla, galima pastebėti, kad padidėjo trauka. Verta sumažinti oro tiekimą, nes ugnis tamps vis stipresnė.
Jei laikysitės šios instrukcijos – židinyje uždegsite ugnį su minimaliu kiekiu dūmų. Sudegus pirmajam kurui, susidarys anglys. Tuomet galite papildyti degimo kamerą mediena ar briketais. Patartina palikti duris kelias sekundes praviras, prieš atidarant jas visiškai. Tokiu būdu dūmtraukyje esanti trauka bus išlaikyta, o iš degimo kameros pašalintos išmetamosios dujos, todėl išvengsite dūmų.